onsdag 17 juni 2015

Claes Jurander, "Nilsson"


En kollega och jag funderar på att skriva en artikel om "arbetarserier". Som ett led i förberedelsearbetet har jag läst Claes Juranders Nilsson, som publicerades första gången 1974 och kom i nyutgåva 2002.

Utgåvan från 2002, Optimal Press
Nilsson – som ursprungligen hade undertiteln "En bildroman", men som idag nog skulle kallas serieroman eller grafisk roman – är en berättelse i första person om en 57-årig nattvakt i en svensk småstad. Huvudpersonen berättar i korthuggna satser (som fungerar som bildtexter) om sitt liv: om sitt arbete, om sin starka längtan efter den tjuv som aldrig kommer, om sitt äktenskap, sin barndom etc.

Originalutgåvan från 1974. Gidlund
Ett viktigt tema är hur arbetet definierar Nilssons liv. Han skäms över att han sover när andra arbetar, får träsmak i röven av allt sittande och saknar den sköna känslan av att bli trött efter ett väl utfört arbete, upplever att han står utanför såväl samhällslivet som produktionen och känner sig ägd av det varuhus vars varor han vaktar. Men han hävdar också att dessa problem inte är individuella, utan beror på det klassamhälle han lever i, och drömmer om den dag då allt ska ändras – då varuhusets ägare plötsligt sitter "i roddbåt på väg att bli vitsvensk i utlandet".

Typiskt 70-tal, alltså. Men inte desto mindre är Nilsson en vacker berättelse där vemod blandas med utopi och där text och bild samspelar på ett mycket fint sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar